Nederland blijft net buiten de top tien op een ranglijst van meest competitieve landen ter wereld. Advies: doe wat aan de belastingdruk en de beschikbaarheid van krediet.
Nederland heeft zich op de 14e plaats weten te handhaven op de ranglijst van meest competitieve landen die het Zwitserse economisch onderzoeksinstituut IMD jaarlijks uitbrengt.
Belastingdruk en krediet
Op die plek belandde ons land vorig jaar, nadat het in 2012 nog op 11 had gestaan. Nederland staat volgens de onderzoekers de komende periode voor de uitdaging om onder meer de overheidsuitgaven in de hand te houden en de belastingdruk te verminderen. Daarnaast moeten Nederlandse exporteurs proberen hun positie in landen buiten Europa te versterken en moet de premiedruk voor pensioenen omlaag.
In het algemeen doen Europese landen het dit jaar beter op de ranglijst doordat hun economische situatie verbeterde. Denemarken onderscheidt zich door de top 10 binnen te dringen, van 12 naar 9. Bij de eerste 10 staan net als vorig jaar ook Zwitserland (2), Zweden (5), Duitsland (6) en Noorwegen (10).
Ierland (15), Spanje (39) en Portugal (43) stegen op de ranglijst. Daarentegen zakten Italië (46) en Griekenland (57) een paar plekken.
Opkomende landen niet zo competitief
Grote opkomende economieën als China (23), India (44) en Brazilië (54) worden dit jaar door IMD slechter beoordeeld, vanwege het afnemen van de economische groei en buitenlandse investeringen in de betreffende landen.
Japan (21) is net als vorig jaar een rijzende ster op de lijst. Volgens IMD is de concurrentiepositie van Japan sterker geworden door de zwakke yen, waardoor zijn producten goedkoper worden voor buitenlandse kopers.
De Verenigde Staten zijn de nummer 1 gebleven. IMD roemt onder meer de veerkracht van de Amerikaanse economie en de dominantie van de VS op het gebied van technologie.
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl